top of page

Belvárosi séta - Lisszabon

Lehetséges kiindulási pont Lisszabon egyik központi tere a Restauradores vagy a Rossio.


Első állomásunk az Alfama negyed, ahol egykor mórok laktak és egyben a főváros legrégebbi része. A népszerű Santa Lucia kilátóról pillanthatunk le először Lisszabonra. Ezt követően szűk sikátorokon haladunk majd, itt a néhol düledező házak alatti fűszerboltokban, pékségekben és apró üzletekben bepillantást nyerhetünk a negyed tipikus életébe.




Ezután a Baixa városrész felé vesszük az irányt. Érintjük a főváros egykori kikötőjét a Kereskedelem terén, amely korábban a város "fogadócsarnoka” volt. Az 1755-ös földrengésig itt állt a királyi palota, amely akkor teljesen megsemmisült. Az újjáépítés során egy nagy teret alakítottak ki, a térbe csatlakozó elegáns utcákkal (Pombalino negyed). A 18. Század második felében újjáépített városrész utcáin haladva jutunk el (újra) a Rossio térre, amely Lisszabon fő terének is tekinthető, ahol valamikor bikaviadalok, az inkvizíció idején kivégzések zajlottak.



Majd a Bairro Alto negyed következik. Elnevezése arra utal, hogy ez a negyed a belváros (Baixa, azaz Alsóváros) fölötti dombra épült. A Bairro Alto múltja és jelene kicsit hasonlít a londoni Soho-éhoz: eredetileg középosztálybeli lakónegyed volt, mára a lisszaboni éjszakai élet központjává nőtte ki magát. Itt a Szent Péter kilátóból tekintünk le a városra.

A Chiado tér érintésével a környező utcákon keresztül ereszkedtünk le újra. Ez a rész a 19. században és a 20. század elején az intellektuális élet központja volt. Itt a mai napig kávéházak és könyvesboltok húzódnak meg színházak, múzeumok és elegáns nemesi paloták árnyékában.



A program körülbelül 3,5-4 órás, sok sétával ☺.




Érdeklődés, időpontfoglalás: pfelkai@gmail.com


Comments


bottom of page